Skip to content

Najlepsze potrawy ugotowane w ogrodzie
Lato wolno dobiega końca, dni robią się już krótsze, noce chłodniejsze. Klimat jednak się zmienia i dni nadal są gorące, słoneczne i niezwykle miłe. Wystarczy nam porządny sprzęt do grillowania i nadal mamy możliwość pieczenia potraw obiadowych. Potrawy pieczone są wspaniałe – wykorzystujemy do nich zdecydowanie mniej oleju niż do smażonych, są lekkie, mięso jest pachnące i przepyszne.

Lato wolno dobiega końca, dni są coraz krótsze, wieczory chłodniejsze. Klimat jednak się zmienia i dni w dalszym ciągu są gorące, słoneczne i bardzo przyjemne. Potrzebny jest jedynie solidny sprzęt do grillowania i nadal możemy przygotowania dań obiadowych. Potrawy pieczone są wspaniałe – używamy do nich sporo mniej tłuszczu niż do smażonych, są zdrowsze, mięso jest aromatyczne i przepyszne.

grill ogrodowy

Jeśli tylko posiadamy skrawek własnego ogrodu warto mieć grill i z niego korzystać. Na koniec lata zaczynają się promocje, więc świetny sprzęt można kupić po promocyjnych cenach.Doskonały sprzęt musi być dobrze skonstruowany, mieć duże palenisko i mocny, prosty do wyczyszczenia ruszt. Gdy chcemy czegoś dodatkowego zakupmy model z pokrywą i termometrem, z dodatkową półką na przykład na przyprawy. Przydatne są w grillu kółka – gdy je ma możemy w razie potrzeby bez trudu go przemieścić z miejsca na miejsce i nie potrzeba do tego wysiłku i gimnastykowania się dwojga ludzi.

Na popularności zyskują w Polsce grille. Nie wszyscy jeszcze się do nich przekonali – zawsze znajdą się osoby dla których grill powinien być opalany węglem a nie gazem. jednakże grillowanie jest wygodne – nie trzeba ich długo rozpalać, odpada problem chemicznych rozpałek przez które na początku z grilla niesie się nieładny zapach nafty. Mnóstwo tego typu grilli daje również opcję palenia w nich standardowym węglem drzewnym, więc można wybierać. Na długie biesiady z przyjaciółmi – węgiel, na szybki domowy obiad – gaz.

Można również pójść w zupełnie inną stronę i zrezygnować z grilla na rzecz… kociołka. Zawieszony nad paleniskiem kociołek wypełniony aromatycznym jedzeniem to coś wspaniałego. jeśli lubimy dania jednogarnkowe takie jak gulasz, leczo czy bigos – to wyjście dla nas. Naturalnie, musimy mieć w ogrodzie wydzielone miejsce na palenisko i wiele cierpliwości – na ogniu dania gotują się nieco dłużej, lecz gulasz czy leczo przyrządzone w taki sposób smakują fantastycznie.

Wolne duszenie na żywym ogniu podkreśla smak każdego elementu dania. Po prostu raj obiadowy. Przygotowujmy potrawy z grilla czy ogniska – są pożywne i smaczne, a samo pieczenie ich na grillu czy w kociołku sprawia dużą przyjemność. Do tego jeśli jeszcze zainwestujemy w kwiaty do ogrodu, będziemy mogli jeść i spędzać czas w pięknym otoczeniu.